Blog
Všetky články
Poklad jesene – šípky
V období jesene sa príroda sfarbuje do teplých farieb, ktoré sú pre túto sezónu typické. Okrem meniacich sa listov sú to aj jesenné plodiny, ktoré vytvárajú krásnu farebnú symfóniu prírody. K plodinám typickým pre jeseň radíme aj šípky, ktoré sú okrem svojho vzhľadu zaujímavé aj svojim obsahom cenných látok a týmpádom aj zdravotnými účinkami pre naše telo. Vďaka vysokému obsahu rôznych druhov vitamínov a ľahkej dostupnosti v prírode okolo nás patria šípky k plodom, ktoré sa na našom území zberajú už od nepamäti.
Šípky obsahujú viac vitamínu C ako citrón
Okrem toho, že sú výborným zdrojom vitamínu C obsahujú tiež vitamín A, B6, E, K, kalcium, železo, magnézium a iné minerály. Vitamín C sa sušením síce stráca, vďaka ostatným spomenutým prvkom sú však šípky pre naše telo cenné aj po procese sušenia. Vďaka množstvu aktívnych látok pomáhajú v budovaní imunity, v boji proti nachladeniu, pri prevencii rakoviny, znižujú cholesterol či stimulujú produkciu kolagénu v tele.
Zber a spracovanie
Ideálnym časom na zber šípok je obdobie od konca septembra až po koniec novembra. Šípky by sa mali zbierať ešte pred príchodom prvého mrazu a ich zrelosť značí mäkšia šupka. Ak je šupka úplne trvdá, plod nie je zrelý a na jeho zber je potrebné chvíľu počkať. Najbežnejším spôsobom skladovania je vysušenie celých alebo nakrájaných plodov. Pred sušením je však potrebné vybrať z vnútra šípok semienka. Okrem sušenia môžete šípky aj mraziť alebo z nich pripraviť domáci džem, sirup či omáčku k mäsu.
Uskladnené šípky sa vám v zime zídu pri príprave čaju, ktorý je nápomocný napríklad aj v boji s chrípkou. Ak sa vám však do zberu nechce, v našich supermarketoch nájdete šípkový čaj privátnej značky Bio Fresh, za ktorým stojí výlučne slovenská príroda.