Blog
Všetky články
BOO MILK – živé mlieko plné mliečnych kultúr
Ponuku našej privátnej značky Bio Fresh definujeme ako skupinu bio produktov, pri ktorých sme presvedčení o ich vysokej kvalite. Značka Bio Fresh sa v priebehu posledných dní rozrástla o skvost, na ktorom sme dlho pracovali. Dovoľte, aby sme vám predstavili Bio Fresh mlieko Boo Milk – mlieko, ktoré sa od ostatných výrazne odlišuje svojimi vlastnosťami, kvalitou a chuťou porovnateľnou s čerstvým mliekom, ktoré pili naše prastaré mamy.
Prečo je Boo Milk výnimočné mlieko?
Mlieko Boo Milk je nehomogenizované plnotučné mlieko s 8 pôvodnými mliečnymi kultúrami a neupravovaným obsahom tuku v bio kvalite. Ide o vysoko tučné mlieko bez umelého oddeľovania smotany s nenarušenými mliečnymi kultúrami, nakoľko neprechádza procesom homogenizácie. Ďalšou zaujímavosťou je vrátenie najdôležitejších mliečnych kultúr probiotického charakteru do šetrného nízko pasterizovaného mlieka, vďaka čomu sa dá povedať, že „ oživujeme pasterizované mlieko“. Boo Milk aktuálne obsahuje viac než 30 miliárd jednotiek mliečnych kultúr na jeden liter. Veľmi dôležitým eko a bio faktorom je aj jeho plnenie do sklenených – plne recyklovaných fliaš.
„Dôsledkom prítomnosti probiotických kultúr je najmä, v tomto čase skloňovaná, podpora imunity. Vieme, že dostatočná imunita pomáha lepšie prekonať aj ochorenie Covid-19, vďaka čomu je uvedenie nášho mlieka v tejto dobe ešte dôležitejšie. Vysoký objem probiotických kultúr obsiahnutých v mlieku Boo Milk pôsobí ako podpora imunitného systému na prírodnej báze. Mlieko je určené pre každého, kto netrpí laktózovou intoleranciou a nemá obmedzenia ani z hľadiska výživy dojčiacich či tehotných žien. Práve naopak, vďaka probiotickým kultúram a nie umelo vytvoreným látkam v laboratóriách je priam odporúčané.“ tvrdí MVDr. Jozef Klíma zo Sekcie vnútornej kontroly spoločnosti Labaš.
Boo Milk je splneným snom
Prvá myšlienka vývoja tohto mlieka vznikla presne pred štyrmi rokmi, pochádzajúc od konateľa spoločnosti Labaš, Miroslava Labaša st.
V tom čase začal proces oslovovania príslušných vedeckých inštitúcií. Výsledkom bolo nadviazanie odbornej spolupráce so spoločnosťou Cassovia Live Sciences, ktorá združuje celý rad vedecko – výskumných pracovísk v stredoeurópskom meradle. Nasledoval výber špičkových pracovísk a najlepších producentov surového kravského mlieka v podmienkach SR. V ďalšej fáze prebiehali odbery a rozbory vzoriek mlieka zameraných výhradne na kvalitu a bezpečnosť mliečnych kultúr zo surového kravského mlieka. Postupne sme vybrali 9 najlepších slovenských fariem, ktoré boli kvalitatívne vhodné na odobratie vzoriek a ich následnú podrobnú analýzu. Podarilo sa odizolovať 8 mliečnych kultúr, ktoré prešli rôznymi meraniami, čisteniami, testovaním a biologickými pokusmi, dôležitými najmä z hľadiska bezpečnosti. V záverečnej fáze bola oslovená firma Selur Pharma, tretí najväčší svetový výrobca mliečnych kultúr, ktorá potvrdila najvyšší stupeň čistoty a bezpečnosti. Vzhľadom na to, že sa jedná o úplne nové odizolované kmene, požiadali sme o súčinnosť aj Svetové referenčné centrum pre identifikáciu a uloženie mliečnych kultúr na Masarykovej univerzite v Brne, kde nám opätovne potvrdili ich stopercentnú čistotu, stredoeurópsky pôvod a zároveň potvrdili patentovú ochranu nad týmito kmeňmi. Našou snahou bolo dosiahnuť výsledný mliečny produkt s rovnakým množstvom jednotlivých mliečnych kmeňov ako je v surovom kravskom mlieku. Ak by sme mali proces výroby opísať zjednodušene: Z nadojeného mlieka vytiahneme mliečne kultúry a po pasterizácii ich vraciame späť. Dnes môžeme s hrdosťou povedať, že mlieko Boo Milk je od augusta registrované ako prvá funkčná mliečna potravina, ktorá bude uvedená na slovenský trh, odpovedá Dr. Klíma Jozef.
Bušlak – mliekareň v srdci Podunajskej nížiny
Mliekareň Školské hospodárstvo - Bušlak v Dunajskom Klátove sme oslovili približne pred tromi rokmi na základe kvalitnej výroby, ktorú prevádzkuje. Ide o novú mliekareň, ktorá síce vyrábala mlieko v bio kvalite, no prevažne pre potreby exportu na zahraničné trhy. Viac o jej fungovaní nám priblížil konateľ spoločnosti, Dipl. Ing. Juraj Nagy: „Hlavným druhom našej činnosti je chov hovädzieho dobytka mliečneho typu. V roku 2002 sme sa prihlásili do ekologického hospodárstva a od roku 2006 prevádzkujeme ekologickú hospodársku živočíšnu výrobu. Na pultoch obchodov s bio produktmi sme pozorovali predaj prevažne zahraničných mliečnych výrobkov, čo nás motivovalo k rozbehnutiu prevádzky vlastnej mliečnej výroby s kapacitu 5 000 litrov denne a možnosťou rozšírenia až na 15 000 litrov denne.“
Aké sú špecifiká bio chovu?
Dobytok je na tejto farme kŕmený výlučne vlastným krmivom a to vlastnou silážou, senážou a slnečnicovými výliskami. Tie nahradzujú zvyčajne používanú sóju, ktorá však obsahuje GMO. Mlieko, ktoré je nadojené v školskom hospodárstve Bušlak teda pochádza výlučne od kráv, ktoré nekonzumujú tradičnú sóju, chránený tuk či chránené bielkoviny. Slnečnicové výlisky, ktoré sú hlavným zdrojom bielkovín, sú extrudované, vďaka čomu sa dobytku dostane bielkovín čo najviac. Zvyšovanie kvantity mlieka dosahujú dôsledným sledovaním génov a chovaním dobytka s najvyššou laktáciou.
„Kvalitu mlieka určuje výlučne strava a kvalitné prostredie dobytka.“
V rámci ekologického hospodárstva je sledovaná elektrická vodivosť mlieka a v prípade, že odbočuje od normálu, dobytok je liečený homeopatikami. Antibiotiká sú nasadené len v nevyhnutných prípadoch, o ktorých rozhoduje veterinárny lekár. Počas jednej laktácie sa však môže krava liečiť maximálne dvakrát.
Konzumácia mlieka Boo Milk
Na rozdiel od krabicových mliek môžete Boo Milk konzumovať aj po začiatku zakysania a podávať sa teda dá buď ako čerstvé alebo kyslé mlieko. Šikovná gazdinka si z neho uvarí aj plnotučný tvaroh, čo pri obyčajnom krabicovom mlieku jednoducho nie je možné. Pri splnení podmienky neprerušovania teplotného reťazca je trvanlivosť aktuálne na hranici 6 dní. Laktobacily a mliečne kultúry obsiahnuté v mlieku sú živé a pracujú tak, ako v pôvodnom kravskom mlieku. Po uplynutí trvanlivosti dosiahnu niektoré z nich svoj vrchol a zaniknú, rozložia sa na mikro peptídy. Trvanlivosť budeme aj naďalej termostaticky skúšať, testovať a sledovať a v prípade možnosti predlžovať.
Mlieko Boo Milk je veľmi zaujímavým projektom a zároveň veľkým prínosom pre slovenského spotrebiteľa. Veríme, že sa nám postupne podarí naučiť našich zákazníkov na kvalitné mlieko s obsahom pôvodných mliečnych baktérií s pôvodnou špecifickou chuťou a arómou.